مقدمه
از نظر فنی راکتور ظرفی است که یک واکنش شیمیایی در آن انجام میشود. این فرآیند میتواند از نظر کاربردی مربوط به حوزههای نظامی، پزشکی، صنایع رنگ و رزین، صنایع دارو سازی و.. باشد. به بیان ساده راکتورها معمولا شامل یک ظرف و یک پروانه به منظور همزدن مواد درون ظرف میباشد. بسته به واکنش شیمیایی که قرار است درون راکتور انجام گردد راکتورها میتوانند تحت فشار یا به اصطلاح اتسمفریک باشند. همچنین راکتورها میتوانند همزن دار یا بدون همزن باشند. همانطور که گفته شد راکتور در حوزه های مختلفی کاربرد دارند، در ادامه در خصوص از کاربرد راکتورها در صنایع مختلف مختصری بحث میکنیم.
کاربرد راکتور تحت فشار در صنایع نفت و گاز
یکی از کاربرد های قابل توجه یک راکتور تحت فشار در صنایع نفت و گاز میباشد. برای مثال به منظور انجام واکنش هایی از قیبل هیدروژناسیون و یا هیدروکرکینگ که شامل تبدیل نفت خام به محصولات ارزشمندی همچون بنزین هواپیما می باشد، از یک راکتور همزندار تحت فشار استفاده می شود. این واکنش ها معمولا در دما و فشار های بسایر بالایی انجام می شوند(600 درجه سانتی گراد و 100 بار فشار) و الزمات سختگیرانه ای از نظر رعایت اصول مهندسی در ساخت این گونه راکتور ها رعایت می شود.
کاربرد راکتور ها در صنایع دارویی
راکتورهای همزن دار در دارو سازی به منظور تولید دارو های جدید مورد استفاده قرار می گیرند. و هر کجا که قرار باشد تحقیق و توسعه در خصوص دارو های جدید انجام گردد نیاز به یک راکتور میباشد. آنچه در خصوص راکتورهای مورد استفاده در صنایع دارو سازی اهمیت دارد، الزامات خاصی است که بایستی در ساخت آن ها رعایت شود. این الزامات عمدتا مربوط به رعایت بهداشت و پاکیزه گی در این تجهیزات می باشد.
کاربرد راکتورها در صنایع غذایی
راکتورها در صنایع غذایی نیز به منظور انجام فرآیندهای معروفی همچون پاستوریزاسیون مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از رایج ترین کاربرد راکتورها در صنایع غذایی مربوط به تولید و نگهداری مواد و محصولات لبنیاتی می باشد. به بعضی از انواع رایج راکتورهای مورد استفاه در صنایع غذایی و دارویی بیوراکتور و یا فرمانتور نیز میگویند. فرماتور و بیوراکتور ها معمولا دما و فشار بالایی نداشته اما الزمات ساخت ویژه ای به منظور رعایت بهداشت و پاکیزگی دارند.
کاربرد راکتور ها در صنایع شیمیایی
راکتورها در صنایع شیمیایی به منظور تولید مواد شیمیایی جدید، سنتز ترکیبات جدید مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال از راکتورها به صورت ویژه ای در صنایع رنگ و رزین، چوب وکاغذ و.. استتفاده میشود. معمولا راکتورهای مورد استفاده در صنایع رنگ سازی و رزین نیز دما و فشار بالایی ندارند.
نتیجه گیری
این موارد تنها چند نمونه از کاربردهای متداول یک راکتور همرزن دار تحت فشار میباشد، آن چه در خصوص این گونه تجهیزات اهمیت دارد. طراحی مکانیکی و هیدرولیکی صحیح و کارآمد ظرف و پروانه به منظور برآورده شدن الزامات واکنشی که قرار است درون راکتور انجام شود. همانطور که گفتیم در برخی موارد این واکنش ها در دما فشار قابل ملاحظه ای انجام میشوند. برای مثال دما 400 درجه سانتی گراد فشار 200 بار که بیشتر در صنایع اتمی مد نظر است.
سخن پایانی
شرکت اشکان تجهیز اسپادانابه عنوان یک شرکت دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری اصفهان دارای محصولاتی همچون: راکتور ، راکتور همزن دار، راکتور همزن دار تحت فشار، کوپلینگ مغناطیسی، مگنت کوپلینگ، مگنت درایو، اتوکلاو، فرمانتور، کابل جمع کن، کابل جمع کن مغناطیسی، کابل جمع کن مگنتی، میکسر دابل پلانتری، دابل پلانتری، همزن دو پروانه ای است.
بدون دیدگاه